Red Cross Moldova

ÎntrareÎnregistrare
Principala » Ce facem »
A+ R A-

Primul ajutor

Acordă o notă articolului
(64 voturi)

Mii de oameni mor sau suferă anual datorită necunoașterii măsurilor de prevenire a situațiilor de urgență sau a modalităților de aplicare ale acestora și a lipsei cunoștințelor necesare pentru a gestiona problemele de sănătate și comportamentul riscant, sau pentru ca în situații de urgență n-au beneficiat de asistență corespunzatoare sau nu le-a fost acordată în timp util.

Astfel, o serie de comunități din întreaga lume se confruntă cu aceste situații critice.
Totuşi, circa jumătate din numărul acestor drame ar putea fi evitate dacă la locul accidentului s-ar afla o persoană capabilă să acorde corect şi în timp util gesturile salvatoare, până la sosirea asistenţei medicale profesionale.

Societatea de Cruce Roșie din Moldova a obținut Certificatul European pentru Primul Ajutor în august 2011 și a instruit deja mii de persoane în acordarea primului ajutor de bază. La moment, cursul are o durată de 10 ore și un conținut practic accentuat, cuprinzînd următoarele subiecte:

 • Protecţia;
 • Alarma;
 • Degajările de urgenţă;
 • Susţinerea psihologică;
 • Starea de rău;
 • Durerea în piept;
 • Asfixierea adultului;
 • Asfixierea copilului;
 • Starea de inconştienţă;
 • Stopul cardio-respirator la adult;
 • Stopul cardio-respirator la copil;
 • Stopul cardio-respirator la sugar;
 • Plăgile simple;
 • Plăgile grave;
 • Traumatismele membrelor;
 • Traumatismele la spate, la ceafă sau la cap;
 • Hemoragiile;
 • Arsurile simple;
 • Arsurile grave.

Ca urmare a absolvirii cursului, participanții primesc un certificat de atestare confirmat de SCRM și de Centrul Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină de Urgenţă din Moldova. Acest certificat este recunoscut și de Centrul European pentru instruirea în primul ajutor, iar cursurile livrate de Crucea Roșie din Moldova corespund standardelor europene în acest domeniu.

Pentru a vă înregistra la cursul de bază în acordarea primului ajutor, vă rugăm să contactați filiala de Cruce Roșie din regiunea în care vă aflați.

Oricine este vulnerabil
S-ar putea obține îmbunătățiri semnificative dacă mai multe persoane ar avea cunoștințe în acordarea primului ajutor.
Este esențială nu numai dezvoltarea mijloacelor de intervenție și a eficacității serviciilor de îngrijire, ci și dezvoltarea abilității fiecărei persoane de a salva și a proteja viața, inclusiv pe cea proprie, atât în beneficiul familiei acesteia, cât și al comunității.
Fiecare poate proteja și salva o viață
Primul ajutor este o stare de spirit, o atitudine orientată spre acțiune și un set de acțiuni și practici care urmăresc să prevină, să pregătească pentru și să ofere un răspuns la situațiile de urgență. Aceste situații pot include boli, epidemii, atacuri de cord, accidente de circulație, răniri în circumstanțe domestice etc.
În situațiile de urgență scopul răspunsului imediat este de a micșora impactul acestor condiții asupra stării de sănătate, în vederea stabilizarii și tratării victimei până când ajutorul profesional devine disponibil sau necesar.
Conceptul
Scopul final al programelor de prim ajutor ar trebui să fie adoptarea unui mod de viață mai sănătos și mai sigur de către marea majoritate a indivizilor și comunităților.
Primul ajutor ține de informație, pregătire și acțiuni. "Vă rugăm să fiți atenți la traversarea străzilor" este un mesaj de prim ajutor, ca și alertarea unui serviciu de urgență. Spălarea mîinilor este la fel de importantă ca și îngrijirea unei victime inconștiente.
Totuși, informațiile esențiale și acțiunile nu sunt singurele componente; de asemenea există o dimensiune psihologică intrinsecă și o fundamentare etică incontestabilă. Persoana care acordă primul ajutor aduce caldura umană care ajută la promovarea unei societăți mai tolerante.
Persoanele care acordă prim ajutor oferă un model de societate care trece dincolo de frontiere, unde regula este ajutorul reciproc, unde bărbații și femeile care suferă sunt ajutați indiferent de naționalitate, religie sau apartenență etnică, pur și simplu pentru că demnitatea umană ar trebui să fie respectată. Un zâmbet călduros, o atingere mângâietoare, o înfățișare grijulie pot face toată diferența.
Primul ajutor promovează simțul solidarității, generozității și al altruismului care există în fiecare dintre noi și dă o nouă dimensiune spiritului de comunitate.
Audiența
Cu toți suntem interesați, pentru că toți suntem vulnerabili și totuși, toți putem proteja și salva vieți.

Principiile generale ale intervenției persoanei care acordă primul ajutor

Aceste principii se aplica în orice situație în care intervine o persoană care acordă prim ajutor:
1. Înainte de orice angajament în acțiune, persoana care acordă prim ajutor trebuie să evalueze situația de urgență, în primul rând problemele legate de pericolul care o amenință sau o pot afecta, pe ea, pe victimă sau pe trecători.
2. Protecția de pericol și de posibilele reapariții ale acestuia ar trebui să fie prima și permanenta preocupare a persoanei care acordă prim ajutor. Dacă există un potențial pericol pentru persoana care acordă prim ajutor, protejarea  și salvarea trebuie efectuate de către forțele specializate (poliție, pompieri etc.).
3. Acțiunile persoanei care acordă primul ajutor nu trebuie să înrăutățească starea victimei și trebuie să asigure un efect stabilizator sau benefic asupra situației victimei și a trecătorilor, prevenind sau limitând totodata dezvoltarea complicațiilor.
4. Măsurile de asistență luate trebuie să fie corespunzatoare situației și trebuie inițiate în condiții de siguranță, rapid și efectiv, prioritare fiind problemele care amenință viața.
5. Persoana care acordă prim ajutor ar trebui să:
- asiste fără a avea sau a fi afectată de prejudecăți, încercând să aline suferința unei persoane, fiind ghidată doar de asistența umanitară care răspunde la necesitățile victimei și prezintă respect față de victimă și realități;
- actioneze întotdeauna în condiții de siguranță și confortabile, să fie capabilă să execute cu ușurință măsurile de salvare și protejare a vieții și să supravegheze victima și situația;
- solicite ajutor corespunzător din resursele comunității, când și unde este posibil;
- urmărească obținerea cooperării victimei, prezentându-se și stabilindu-și rolul de asistență;
- strângă toate informațiile posibile despre situație și starea victimei, pentru a-și ghida acțiunile;
- predea victima unui serviciu de urgență cât mai repede posibil, dacă un astfel serviciu este disponibil și necesar (incapacitate de a finaliza intervenția fără un astfel de suport);
- ofere suport psihologic victimei, prin atitudinea, cuvintele și acțiunile sale, ținând cont de faptul că îngrijește "o persoană rănită, nu doar rana". Reasigurarea ar trebui să fie asigurată de asemenea și cu trecătorii;
- asiste și să monitorizeze condiția victimei până când asistența în continuare nu mai este necesară. Întreruperea asistenței se poate produce când serviciul de urgență ajunge la locul intervenției, victima ajunge la serviciul de urgență sau se determină că victima nu mai necesită nici o îngrijire în continuare;
- să fie doritoare și capabilă să asiste serviciul de urgență în asigurarea  îngrijirii victimei, incluzând furnizarea informațiilor despre victimă și situația de urgență.
Note:
 • Prioritatea acțiunilor este determinată de starea victimei și de severitatea problemelor, luându-se  în considerare atât nevoile fizice, cât și cele psihologice. Criterii cum ar fi naționalitatea, rasa, apartenența religioasă, clasa sau opiniile politice n-ar trebui să ghideze intervenția de prim ajutor;
 • Chiar dacă o victimă inconștientă nu poate auzi și/sau percepe ce se spune și se întâmplă în jurul ei, ar trebui folosite cuvinte și contacte corespunzătoare, ca la asistarea unei victime conștiente.

Protejarea persoanei care acordă primul ajutor

Persoana care acordă prim ajutor, victima și ceilalți trebuiesc protejați de pericol imediat și posibila reapariție a acestuia trebuie prevenită. Totuși, pot exista situații când persoana care acordă prim ajutor nu poate proteja victima de pericol, ceea ce necesită efectuarea salvării de către forțe specializate, cum ar fi poliția, echipele de salvare speciale sau pompierii.
În situații de prim ajutor, multe persoane sunt îngrijorate de transmiterea unor boli. Riscul contactării unor boli contagioase, cum ar fi hepatita B, hepatita C, HIV etc., în timpul asigurării măsurilor de salvare a vieții este mult mai redus decât cred oamenii. Folosirea regulilor de bază privind autoprotecția: luarea precauțiilor adecvate și aplicarea măsurilor igienice de bază reduc în continuare acest risc.
Persoanele care acordă prim ajutor ar trebui încurajate să asiste orice persoană aflată în situație de necesitate fără discriminare și să-i trateze pe toți cu respect.
În măsura în care situația permite, ar trebui luate următoarele măsuri de prevenire a transmiterii bolilor:

1. Precauții personale:
- Spălați-vă mâinile cu săpun și apă curată imediat după aplicarea unei tehnici de salvare a vieții. Când este posibil, (de ex. la tratarea unei plăgi în context casnic și in afara unei situații care să amenințe viața), mâinile ar trebui curățate și înainte de intervenție;
- Evitați contactul cu lichidele corporale. Obiectele care pot fi impregnate cu sânge sau alte lichide corporale n-ar trebui atinse;
- Acordați o atenție specială pentru a nu fi răniți de cioburi de sticlă sau orice alte obiecte ascuțite aflate asupra sau în aproprierea persoanei ranite;
- Preveniți rănirile când folosiți, mânuiți, curățați sau înlăturați instrumente sau obiecte ascuțite;
- Acoperiți tăieturile proprii sau alte leziuni ale pielii cu material uscat și curat;
- Evitați tușitul, strănutatul sau vorbitul deasupra unei plăgi;
- Evitați pătrunderea în plagă a impurităților;

2. Precauții legate de echipament:
- Dacă pentru intervenția într-o situație de urgență sunt disponibile mănuși (latex, cauciuc, medicale), măști și ochelari de protecție, ele ar trebui folosite;
- Dacă nu există mănuși, poate fi folosită orice altă barieră de protecție (materiale plastice sau textile curate). Mâinile ar trebui spălate bine după înlăturarea acestor materiale de protecție, și, dacă este posibil, înainte de aplicarea lor;
- Dacă nu există mască și ochelari, contactul cu eliminările de fluide corporale ar trebui evitat. În caz de contact, suprafața respectivă ar trebui spălată bine cât mai repede posibil;
- Când se folosesc tehnici de resuscitare cardio-respiratorie, ar trebui folosită o mască de buzunar în timpul efectuării respirației artificiale. În lipsa unei măști corespunzatoare poate fi folosită o batistă.

3. Precauții legate de mediu:
- Depozitați materialele de unică folosință în recipiente ce pot fi aruncate și curățați celelalte materiale înainte de a le stoca în locații curate și protejate;
- Dacă persoana care acordă prim ajutor a fost în contact cu orice fel de lichid corporal al victimei sau este îngrijorată ca ar fi putut fi, ar trebui să apeleze la asistența medicală confidențiala, pentru a fi consiliată și testată;
Pentru mai multe informații despre principiile și tehnicile de acordare a primului ajutor, vedeți Ghidul Salvatorului al Crucii Roșii din Moldova “Gesturile care salvează”, disponibil în limbile română și rusă, sau contactați filiala de Cruce Roșie din regiunea dvs. pentru cursurile de instruire în acordarea primului ajutor.

 

Lasă un comentariu

sus
Acest site este creat cu suportul Federației Internaționale de Cruce Rosie, în cadrul Proiectului Reducerea Decalajului Digital. Creat de Dan Valey

Întrare

Înregistrare

*
*
*
*
*

* Câmp este obligatoriu