Crucea Roșie din Moldova a obținut experiență în domeniul instruirii în acordarea primului ajutor în urma colaborării și coordonării cu ale Societăți Naționale Europene.
Certificatele eliberate de Crucea Roșie din Moldova participanților la cursurile de prim ajutor sunt recunoscute și aprobate de Ministerul Sănătății al RM și CNȘPMU. Începînd cu luna august 2011, aceste certificate sunt recunoscute și in spațiul Uniunii Europene, întrucît Crucea Roșie din Moldova a obținut Certificatul European pentru Primul Ajutor, iar cursurile și formatorii noștri au fost evaluați de Rețeaua Europeană pentru Instruirea în Primul Ajutor.
Cu suportul tehnic al Crucii Roșii din Franța au fost traduse, adaptate și publicate manualele “Gesturile care salvează sau Ghidul Salvatorului” și “Suportul psihosocial” (material informativ pentru voluntarii care oferă suport psihosocial persoanelor aflate în dificultate sau în caz de dezastru). Manualelele sunt disponibile în două variante – română și rusă, iar subiectele au fost aprobate de Centrul de Medicină de Urgență al Republicii Moldova printr-o recenzie oficială.
Crucea Roșie din Franța a donat Crucii Roșii din Moldova manechine, truse de machiaj pentru simulari și alte materiale didactice necesare. Aceste materiale au fost distribuite filialelor, unde voluntarii formatori pregătiți de trainerii Crucii Roșii din Franța au instruit personalul Crucii Roșii din Moldova și populația în acordarea primului ajutor.
În perioada aprilie-mai 2010, cu suportul Crucii Roșii din Estonia, a fost organizat un training cu o durată de 40 de ore pentru trainerii în primul ajutor. Informația și practicile abordate în cadrul acestui training au fost generos oferite de trainerii Crucii Roșii din Estonia conform cerințelor Rețelei Internaționale de Instruire în Primul Ajutor și Certificatului European.
După evaluarea finală, participanții la training au primit certificate de profesori de prim ajutor acordate de Crucea Roșie din Estonia. Certificatele sunt valabile pentru o perioadă de 3 ani, după care trainerii urmează să treacă un curs de împrospătare și reprofilare. La începutul anului 2011, manualul “Gesturile care salvează” și curriculum-ul cursului de instruire în primul ajutor au fost revăzute și adaptate conform cerințelor și standardelor actuale internaționale în acest domeniu.
Instruirea populației în acordarea primului ajutor constituie una din activitățile de bază ale filialelor de Cruce Roșie din Moldova. Pentru mai multe informații și pentru inscrierea la cursuri, contactați filiala de Cruce Roșie din localitatea/ raionul în care locuiți/ studiați.