Red Cross Moldova

ÎntrareÎnregistrare
Principala » Cine suntem » Mișcarea Internațională »
A+ R A-

Emblemele

Acordă o notă articolului
(3 voturi)

Emblema este un simbol care fie conferă protecție, fie indică apartenența la Mișcare.


Caracteristica specială a oricărei embleme, indiferent dacă este amplasată pe un steag, pe un panou sau pe o etichetă, este de a reuni oamenii – în jurul unui club, al unei regiuni, al unei țări sau al unui alt factor. Funcția sa – atât simbolică cât și politică - implică și folosirea culorilor.

Simbolul crucii roșii pe fond alb a fost adoptat ca semn distinctiv pentru societățile de asistare a soldaților răniți – viitoarele Societăți Naționale de Cruce Roșie în anul 1863 la o conferință internațională reunită la Geneva. Conferința Diplomatică din 1864 a adoptat acest semn distinctiv în prima Convenție de la Geneva, ca semn distinctiv pentru serviciile medicale militare.
În 1929 la Convenția de la Geneva a fost legitimată folosirea emblemelor "semiluna roșie" și "leul și soarele roșii" pe fond alb, semn cerut de Persia. Dar în 1980, guvernul Republicii Islamice Iran a renunțat la emblema "leul și soarele roșii", folosind "semiluna roșie".
În prezent, conform Convențiilor de la Geneva din 1949 și Protocolul Adițional III din 2005, Societățile Naționale și serviciile medicale ale forțelor armate pot folosi una din următoarele embleme: "crucea roșie", "semiluna roșie", "cristalul roșu" ori "leul și soarele roșii".
Folosirea protectivă
  • Personalul medical și religios al forțelor armate;
  • Unitățile și spațiile medicale ale forțelor armate;
  • Unitățile medicale ale Societăților Naționale și transporturile care aparțin acestora, în cazurile în care acestea sunt folosite în sprijinul serviciilor medicale ale forțelor armate;
  • Echipamentul medical;

Folosirea indicativă

  • Convențiile de la Geneva permit și folosirea indicativă a emblemei. În asemenea cazuri, emblema are ca scop să arate, de regulă în timp de pace, că o persoană, o cladire sau un vehicul are legatură cu Mișcarea Internațională de Cruce Roșie și Semilună Roșie.

Folosirea abuzivă

  • Fiecare stat parte la Convențiile de la Geneva are obligația de a adopta măsuri care să prevină și să pedepsească, în permanență, orice folosire abuzivă a emblemei. În Republica Moldova este în vigoare Legea Nr. 673-XIV din 12 noiembrie 1999, " Cu privire la folosirea și protecția emblemei Crucii Roșii" (Monitorul Oficial al RM nr.145-148/715 din 23.12.1999)

Uzurparea

  • Folosirea emblemei de către grupuri sau persoane neautorizate (societăți comerciale, organizații non-guvernamentale, persoane fizice, medici particulari, farmaciști etc.).

Perfidia (abuzul grav)

  • Folosirea crucii roșii sau semilunii roșii în timp de război, pentru a proteja combatanți înarmați sau echipament militar, este considerată crimă de război.

Lasă un comentariu

sus
Acest site este creat cu suportul Federației Internaționale de Cruce Rosie, în cadrul Proiectului Reducerea Decalajului Digital. Creat de Dan Valey

Întrare

Înregistrare

*
*
*
*
*

* Câmp este obligatoriu